Projekt Horizon Europe NABIHEAL, kojim koordinira Centar za biomedicinska istraživačka mreža (CIBER) pri Institutu za znanost o materijalima iz Barcelone (ICMAB-CSIC), pokrenut je 11. i 12. siječnja 2023. u Barceloni prvim sastankom međunarodnog konzorcija, formirano od 14 partnera iz 7 zemalja, uključujući istraživačke centre, sveučilišta i privatne tvrtke.

Članovi EU financiranog projekta NABIHEAL na početnom sastanku u Barceloni 11. siječnja 2023.

NABIHEAL je kratica za “Antimikrobni nanostrukturirani biomaterijali za kompleksno zacjeljivanje rana” i financira se u okviru programa za istraživanje i inovacije Horizon Europe s ukupnim proračunom od gotovo 5 milijuna eura tijekom četiri godine. NABIHEAL ima za cilj riješiti dvije nezadovoljene medicinske potrebe u složenom zacjeljivanju rana: s jedne strane pristupačne tretmane za infekcije rana i prevenciju komplikacija tijekom zacjeljivanja rana, a s druge strane, strategiju za optimizaciju sastava i učinkovitosti zavoja za rane.

Početni sastanak, održan u CSIC Researcher’s Residence u Barceloni, otvorila je koordinatorica projekta, Nora Ventosa, iz CIBER-a i ICMAB-CSIC-a, te institucionalni i politički predstavnici, uključujući Riccarda Ruralija, zamjenika direktora ICMAB-CSIC-a; Ramona Martínez Mañez, znanstvenog direktora CIBER-BBN-a; Jordi-a Aguasca, direktora Jedinice za tehnološku transformaciju i poremećaje, ACCIÓ; i Xavier Aldeguer, generalnog direktora Društva znanja, prijenosa i teritorija katalonske vlade. Sastanak je pružio priliku za osobnu interakciju sa svim partnerima konzorcija i uspostavljanje prvih aktivnosti suradnje kako bi se osigurala pravovremena isporuka ključnih točaka projekta.

Kompleksno cijeljenje rana kao globalni zdravstveni problem

Projekt NABIHEAL će unaprijediti sintezu naprednih nanostrukturiranih biomaterijala kao alternativu uobičajeno korištenim materijalima na bazi srebra. “Projekt će raditi na proizvodnji višenamjenskih materijala za liječenje kompleksnog zacjeljivanja rana, što je postalo globalni zdravstveni problem. Primjerice, u razvijenim zemljama utječe na kvalitetu života više od 2% ukupne populacije”, potvrđuje Nora Ventosa, koordinatorica projekta.

Kompleksne rane, poput kroničnih rana, vrlo su osjetljive na mikrobne infekcije i stvaranje biofilma, pa ih je stoga teško liječiti. Najčešći antimikrobni proizvodi za liječenje ovih infekcija temelje se na srebru. Međutim, oni imaju nekoliko ekonomskih, ekoloških i sigurnosnih nedostataka. Biomaterijali razvijeni u okviru projekta NABIHEAL ponudit će sigurniju, održiviju i isplativiju alternativu.

Cilj projekta je dobiti inovativne multifunkcionalne biomaterijale za zacjeljivanje rana korištenjem pristupačnih proizvodnih tehnologija u EU. Dugoročno, NABIHEAL bi mogao postati alternativa srebru u zavojima za zacjeljivanje rana koja će promijeniti igru.

Međunarodni konzorcij

Ciljevima projekta bavit će se interdisciplinarni konzorcij iz 7 zemalja, kombinirajući stručnost u različitim područjima, kao što su sinteza i karakterizacija biomaterijala, biokompatibilnost i sigurnost, regulatorni aspekti i etika ili razvoj proizvoda za zacjeljivanje rana i njihovo povećanje. “Uzbuđeni smo što možemo pokrenuti ovaj projekt u kojem će 8 akademskih institucija i 6 privatnih tvrtki udružiti snage kako bi se suočili s izazovnim problemom složenog liječenja rana,” dodaje prof. Ventosa.

Osim Centra za biomedicinska istraživačka mreža (CIBER) pri Institutu za znanost o materijalima iz Barcelone (ICMAB), kao koordinatora, međunarodni konzorcij čine sljedeći centri i tvrtke: iz Španjolske, Centar za biomedicinska istraživačka mreža (CIBER) na Sveučilištu Extremadura i Sveučilištu Cantabria, Španjolsko nacionalno istraživačko vijeće (CSIC), Nanomol Technologies S.L. (NT), Bioiberica S.A.U (BIO), Histocell S.L (HCELL), Sveučilište u Granadi (UGR) i Asphalion (ASPH); iz Njemačke, MyBiotech GmbH (MyB) i Charité-Universitätsmedizin Berlin (CH); iz Hrvatske, Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI); iz Danske, Sveučilište Aarhus (AU); iz Izraela, Technion-Israel Institute of Technology (IT); iz Austrije, BioNanoNet Forschungsgesellschaft mbH (BNN); a iz Slovenije Sveučilište u Mariboru (UM).

Za više informacija:
Prof. Nora Ventosa, koordinatorica projekta, CIBER, ICMAB-CSIC ventosa@icmab.es
Caitlin Ahern, komunikacija, BioNanoNet caitlin.ahern@bnn.at

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)