Istraživačka skupina NanoBioFaces je na jubilarnom 10. Simpoziju studenata farmacije i medicinske biokemije (FARMEBS 2022) u subotu 22. listopada 2022. na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, predstavila europski projekt „Pharmaceutical Open Innovation Test Bed for Enabling Nano-pharmaceutical Innovative Products – PHOENIX“.

NanoBioFaces s Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, čija je voditeljica dr. sc. Ivana Vinković Vrček, u projektu Phoenix vodi Radni paket „Regulatorna podrška“, a sudjeluje i u razvoju, te primjeni in vivo i in vitro metoda za procjenu sigurnosti i učinkovitosti nanolijekova. Tijekom radionice, dr. sc. Ivana Vinković Vrček je sa svojim suradnicima detaljnije predstavila sam projekt, aktivnosti i metode koje se razvijaju i koriste u sklopu istraživačkog rada grupe.

Gdje se govorilo kako PHOENIX, projekt financiran iz programa Obzor 2020, kao krajnji cilj ima ponuditi tržištu ujedinjenu mrežu tvrtki i laboratorija koji će svojom ekspertizom u istraživanju, razvoju, proizvodnji te regulatornim aktivnostima u području nanomedicine korisnicima olakšati razvoj formulacija nanolijekova od laboratorijskih do pretkliničkih i proizvodnih procesa. 12 partnerskih institucija iz 6 europskih država kroz 4 godine trajanja projekta nadogradit će svoje postojeće laboratorije i proizvodne pogone, izgraditi nove, te omogućiti usluge putem tzv. „single-entry point“ pristupa. Usluge će pokrivati dizajn, razvoj, pretklinička testiranja, scale-up razvoja, GMP proizvodnje te regulatornu podršku za sve faze razvoja nanolijekova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)