Nakon uspješne prijave na natječaj za stipendiju koju dodjeljuje British Scholarship Trust, članica Nanobiofaces grupe Lucija Božičević ostvarila je pravo na stipendiju za 2 mjeseca boravka na Sveučilištu Swansea u Swanseaju, Wales.

Glavna zgrada jednog od kampusa Sveučilišta u Swanseaju.

Lucija je u Swanseaju boravila od 27. ožujka do 27. svibnja 2023. godine. Cilj posjeta bio je prijenos znanja o 3D modelima jetre iz laboratorija In vitro grupe za toksikologiju Sveučilišta u Swanseaju i našeg laboratorija na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada. Tijekom svojeg boravka u Swanseaju, Lucija je usvojila vrijedna teorijska i praktična znanja o 2D i 3D staničnim kulturama jetre, uzgoju jetrenih sferoida te dvjema metodama kojima se ispituju genotoksični učinci – mikronukleus eseju te komet eseju. Dodatno, opisanim metodama i tehnikama ispitani su učinci smjesa nanočestica polistirena i paracetamola na 2D i 3D stanične modele jetre.

Mentori projekta prijavljenog na natječaj su naslovni izv. prof. dr. sc. Ivana Vinković Vrček, prof. Shareen Doak te dr. Michael Burgum.

Mikroskopski prikaz sferoida jetre.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)